RCAMF bijeenkomst op maandag 26-8-2024

De bijeenkomst van de RCAMF Groep op 26-8-2024 was nog steeds voor een deel in de vakantietijd, maar daar was bij ons niets van te merken. We waren er rond 18:30 uur al klaar voor en zo konden Adriaan – PA1LIO, Jaap – PD5ISW en ik nog mooi even wat drinken en dingen bespreken.

Het werd ineens een toeloop van bezoekers en zo kwam er elke keer weer een aantal voorbij.

                   

Ook wat oude bekenden wisten ons te vinden, wat een mooie verrassing was.

Zoals altijd stond onze PC met MS Teams aan, ook waren er een aantal berichten naar ons emailadres presentatie@rcamf.nl gestuurd.

Iedereen had een stoel gevonden en zo konden we om 19:30 uur starten met wat mededelingen. De eerste was een verdrietige mededeling: Gerton – PD0G had aan mij meegedeeld dat Dick – PA3CSC een agressieve ziekte gediagnosticeerd had gekregen.  Dick gaat snel achteruit. Gerton houdt hierover contact met ons. Zelf ken ik Dick maar al te goed, vele jaren heeft hij bij mij de post gebracht en spraken we elkaar zo af en toe.

De volgende mededeling was van Edwin – PA1EDL. Hij heeft het adres gedeeld waar we als RCAMF Groep onze eerste off-grid Velddag gaan houden. Dat is op 7 en 8 september bij: De Singels, De Fliert 26, 3791PW in Achterveld.

De voorbereidingen gaan aanstaande zaterdag al van start met het klaarzetten van een aantal spullen, waardoor het op 7 en 8 september een soepel lopend traject zou moeten worden.

Jacques – PD0JJG is vandaag, dit typ ik dus dinsdagavond 27 augustus, 70 jaar geworden. Afgelopen maandagavond had hij een flink aantal bitterballen geregeld waar we later op de avond lekker van konden smikkelen.

Everdien – PD2EVE had op de tafel een aantal kunststof opbergkastjes gelegd die een nieuw baasje zochten. Later op de avond was ook dit weer geregeld.

         

GerJan – PA1GF maakte kenbaar om op 9 september een lezing voor ons te verzorgen over het Meshtastic decentraal communicatienetwerk. Zie ook nog even het onderstaande bericht over WoTS in de Jaarbeurs in Utrecht wat met de lezing van Gerjan te maken heeft.

 

Stap in de bruisende wereld van technologie en innovatie. De Jaarbeurs in Utrecht staat van 24 tot en met 27 september in het teken van de World of Industry, Technology & Science. De vakbeurs die bruist van energie en waar je vol inspiratie de nieuwste ontwikkelingen live op de beursvloer ervaart.

Ontdek hoe jouw vakgebied zich ontwikkelt. Ontmoet vakgenoten en specialisten die jouw enthousiasme delen. Ervaar de synergie van de WoTS en dompel je onder in het uitgebreide seminarprogramma.

Het diverse aanbod van seminars, lezingen en workshops volg je direct tussen de stands op de beursvloer. Dankzij slimme halfopen seminarzalen en koptelefoons luister jij gefocust naar de presentaties. Knipper met je ogen en je staat weer tussen de bedrijvigheid en je collega’s.

Op de WoTS leeft de technologie en werken we samen aan de wereld van morgen.

Meld je gratis aan. Doe mee en ervaar het zelf.

Met vriendelijke groet,

Projectteam WoTS

 

Eerst nog even met Reinier – PA3AAA overleggen om het één en ander af te stemmen, want Reinier heeft nog 10 sets LoRa spullen om mee te spelen.

Ook zijn er nog een aantal antennes beschikbaar, zodat er ook kan worden getest in de 868MHz band. Dit is een ISM bandsegment waarbij je met weinig vermogen mag zenden zonder dat daar een vergunning voor nodig is.

Henk – PA0JMD had voor mij ook nog wat gemaakt. Vorige week is er door mij gewerkt aan een mobiele koffiebar waar nog een kastje aan ontbrak.

                   

         

Henk had het kastje ontworpen en gemaakt met zijn 3D printer, waarmee weer een mooi stukje huisvlijt werd afgeleverd.

Zelf kwam ik met de vraag of er onder de bezoekers iemand anders ook eens een stukje zou willen schrijven wat er bij de RCAMF Groep op de maandagavonden gebeurt. Er waren een paar slimmeriken die doormiddel van AI in een mum van tijd een stuk tekst hadden gefabriceerd.

Dat was natuurlijk niet mijn bedoeling daar ik al een flink aantal jaar na de maandagavonden steeds weer wat leesbaars afleverde. Dus wil je ook een keer wat schrijven over de bevinding op de maandagavond, praat met Jaap!!

Na dit alles werden er nog wat technische uitdagingen opgelost en konden er met een aantal bezoekers nog lang onder elkaar van gedachten worden gewisseld.

                   

                   

                   

Daarna gingen we allen weer huiswaarts want het was al snel toch weer laat geworden.

Dus dit lezende en u wilt ook deelnemen aan een bruisende Radio Groep dan bent u op maandag 2-9-2024 van harte welkom bij de RCAMF Groep.

Het is bij Groeneveld, Vanadiumweg 20A in Amersfoort. Het is het hek door en dan helemaal naar achteren. De ruimte is open om 19:00 uur en we sluiten de avond weer af om ongeveer 22:00 uur.

 

 

73’s de Jan – PD0AUQ

RCAMF bijeenkomst op maandag 19-8-2024

De bijeenkomst van de RCAMF Groep op maandag 19-8-2024 was er één die nog steeds vol in de vakantietijd was. Maar dat maakte voor de RCAMF Groep niets uit, het blijft gewoon een enorme drukte van jewelste.

Maandagmorgen was ik al op tijd aanwezig in de loods, want er zou materiaal voor een klus aangeleverd worden. Het ging om het ombouwen van een Italiaanse driewieler PIAGGIO waar, in de laadruimte, een complete in stijl Italiaanse koffiemachine was geïnstalleerd.

Daar het een mobiele installatie was die ongeveer 5KW nodig heeft kwam dit voor een deel uit een loodaccu. Maar…. daar er ook nog een gasfles in aanwezig was, werd het totaal best wel een hele uitdaging. We hebben ons twee dagen ermee vermaakt. De oude spullen hadden we eruit gehaald en gekeken hoe de nieuwe zaken erin gebouwd moesten worden. De nieuwe accu was een moderne versie van 52V-100Ah met een Victron lader – omvormer en vandaag (op dinsdag dus) was alles klaar.

         

         

Maar nu terug naar de maandagavond. Jaap – PD5ISW en Adriaan – PA1LIO waren om 18:15 uur ook al aanwezig. Daar ik de hele dag in de loods was had ik in de tussentijd alles al klaar gezet. Onder het genot van een beker warme chocola, hebben wij even over verschillende zaken kunnen praten.

De PC voorzien van de laatste software update en daarna MS Teams open gezet waar Rick – PA11631 uit Wezep zich ook al vroeg aanmeldde. Het liep weer snel vol met bezoekers voor deze avond.

Jan – PD0HGQ had een aantal spullen meegenomen die naar een nieuw baasje op zoek waren. Hij had deze op de tafel gelegd zodat die, na de mededelingen, bekeken konden worden om daarna van eigenaar te veranderen.

Het werd al snel 19:30 uur en konden we starten met een aantal mededelingen. Daar de RCAMF BBQ op vrijdag 13-9-2024 gaat plaats vinden, maakte Jaap bekend dat deze € 5,00 PP gaat kosten waarna een aantal bezoekers graag direct wilden betalen!!

Daar Edwin – PA1EDL op vakantie was in Zoutelande zullen er in de volgende bijeenkomst nog wat zaken over onze Velddag, die er op 7 en 8 september ook aan zit te komen, medegedeeld worden.

Casper – PA1CJ heeft de Motorola CM140 mobilofoon geprogrammeerd en getest. Er kunnen 8 kanalen in geprogrammeerd worden met een uitgangsvermogen van 25 Watt. De 70cm set is perfect bruikbaar in de amateurband. Daar er ook CTCSS inzit is dit uitstekend bruikbaar voor gebruikers op de repeaters.

Daar het natuurlijk een mooi project zou zijn, ga ik kijken of er nog een aantal extra te regelen zijn, zodat deze mobilofoons op deze manier nog een tweede leven kunnen krijgen en niet vernietigd hoeven te worden. Wordt vervolgd.

Reinier – PA3AAA had de satellietkop voor zijn QO-100 bij zich wat een mooi plaatje opleverde.

Nu ik dit op dinsdagavond aan het schrijven ben had Henk – PA0JMD vandaag twee van de drie 3D printers perfect aan het werk gekregen.

                   

Dat was een mooi resultaat, want de behuizing van de satellietkop was ook op een 3D printer gemaakt en zo zie je maar, wéér een mooie toepassing voor een 3D printer.

Er zijn ook wat ontwikkelingen omtrent het 868MHz LoRa verhaal. Reinier heeft een aantal zaken bij elkaar gezocht om hier wat mee te gaan experimenteren. Dat kwam mooi uit, want GerJan – PA1GF gaf aan dat hij wel een lezing hierover wilde geven over het Meshtastic decentrale communicatienetwerk. En ziedaar,  alles valt weer mooi op z’n plaats en we gaan kijken op welke datum we deze lezing kunnen inplannen.

Na dit alles was het mooi geweest en konden de bezoekers op de tafel gaan kijken wat ze eventueel konden gebruiken.

                   

                   

Ook werd er nog lang met elkaar van gedachten gewisseld.

Dus dit lezende en u wilt ook deelnemen aan een bruisende Radio Groep, dan bent u op maandag 26-8-2024 van harte welkom bij de RCAMF Groep.

Het is bij Groeneveld, Vanadiumweg 20A in Amersfoort. Het is het hek door en dan helemaal naar achteren. De ruimte is open om 19:00 uur en we sluiten de avond weer af om ongeveer 22:00 uur.

 

73’s de Jan – PD0AUQ

RCAMF bijeenkomst op maandag 12-8-2024

Bij de bijeenkomst van de RCAMF Groep op maandag 12-8-2024 was het een extreme avond. De KNMI had aangegeven dat het zeer warm zou worden. Nou, dat klopte ook!!

‘s Middags was Henk – PA0JMD er weer om samen aan de 3D printer te werken. We kwamen daardoor weer wat stappen verder. Zie de bijpassende foto’s van het kalibreren van de 3D printer. We konden mooi de afwijking vastleggen en dit ingeven in de 3D printer, zodat het gecorrigeerd zal worden bij het printen van de aankomende projecten.

                   

                   

Maar we zijn er nog niet, want tijdens het testen kwamen er toch nog een paar onnauwkeurigheden tevoorschijn, waar we dus nog verder naar moeten kijken. We zijn wel op de goede weg!!

Rond 18:15 uur waren Jaap – PD5ISW en Adriaan – PA1LIO er al. Vijf minuten later kwam ik binnen, er moest nog snel even wat kouds gehaald want om 18:20 uur was het nog 35,5 graden onder de auto.

         

Rond 18:30 kwam ook Edwin – PA1EDL binnen. Hij had wat lekkers mee genomen daar hij weer een jaartje ouder was geworden. Het meubilair stond buiten klaar en zo konden we van te voren eerst nog even met elkaar praten want de bezoekers zullen er weer snel bij zijn.

Het voordeel van buiten zitten was dat we geen last meer hadden van de zon. Wat fijn was dat er een beetje wind tussen de gebouwen door kwam dat ons gelukkig wat verkoeling gaf.

MS Teams stond ook weer aan waar Rick – PA11631 uit Wezep aanwezig was. Maar…. na 10min liet het internet ons in de steek. Misschien door de warmte bevangen, we gaan het aankomende week zien.

Rond 19:30 uur kwam de ondertussen bekende styroporbox met inhoud naar buiten en kon een ieder daar een waterijsje uit nemen om daar lekker van te genieten. Hierna volgden er een aantal mededelingen.

Henk was thuis druk in de weer geweest om voor Reinier – PA3AAA een kop voor zijn QO-100 te printen waar Jan – PD0HGQ later op de draaibank nog een mooie aluminium plaat voor maakte.

                   

Reinier kwam zelf ook nog met een projectje voor de 868MHz LoRa band, dit is een ISM band om met kleine vermogens vergunningsvrij wat te experimenteren. Hij stelt hiervoor een aantal modules beschikbaar voor de RCAMF Groep.

Je kunt communiceren met bijvoorbeeld een Meshtastic decentraal communicatienetwerk. Dit was onder andere bij een lezing van Meet Je Stad, alleen bereikte dit bericht mij pas op zaterdag en stond er al wat anders op de planning.

Er zal ook nog een beurs zijn van 24 tot 27 september in de Jaarbeurs. Deze heet de World of Industry, Technology & Science waarbij er modules uitgedeeld worden om de omgeving te monitoren voor Fijnstof, Geluid en Stank. Kortom, heb je interesse kijk dan even op internet naar de site www.wots.nl .

Roel – PB0ACU was ook druk geweest met zijn 3D printer en had heel toepasselijk een ventilator behuizing geprint waar hij een ventilator in heeft gezet.

Jan heeft er later nog een paar gaten in gemaakt voor de bekabeling.

Afgelopen week kregen we ook nog een bericht van Luc – PE1LGX en Henk – PA0JMD binnen over de metingen van vermogen en harmonischen aan de Kenwood TM-742E. Dit willen we jullie niet onthouden. Zie onderstaande link:

Kenwood TM-742E Meten van vermogen en harmonischen

Zelf kwam ik bij een klant ook nog een aantal Motorola CP140 op het spoor. Deze worden uitgewisseld en wat blijkt, het zijn 70cm setjes die ook nog eens in CTCSS uitgevoerd kunnen worden en dus goed te gebruiken zijn voor onze  PI2AMF repeater.

Op deze manier zijn ze perfect bruikbaar voor onze Radio Hobby en kunnen ze mooi een tweede leven krijgen in plaats van ze te recyclen en te vernietigen.

         

Hierna was het weer tijd om met elkaar van gedachten te wisselen. Er waren weer veel mensen.

                   

Het is weliswaar Vakantietijd maar wat het aantal mensen betreft zou je het niet zeggen. Bij de RCAMF gaan we gewoon door, ook in de vakantie tijd!

Dus dit lezende en u wilt ook deelnemen aan een bruisende Radio Groep dan bent u op maandag 19-8 -2024 van harte welkom bij de RCAMF Groep.

Het is bij Groeneveld, Vanadiumweg 20A in Amersfoort. Het is het hek door en dan helemaal naar achteren. De ruimte is open om 19:00 uur en we sluiten de avond weer af om ongeveer 22:00 uur.

 

73’s de Jan – PD0AUQ

 

RCAMF bijeenkomst op maandag 5-8-2024

De bijeenkomst van afgelopen maandag 5-8-2024 van de RCAMF Groep liep, zo als zo vaak, weer lekker.

‘s Middags na de lunch was Henk – PA0JMD weer in de loods om verder te werken aan de 3D printers. Om het kalibreren van de Ender 3D printer te vergemakkelijken was er een sensor op de 3D printer gemonteerd. Henk had voor deze sensor thuis een nieuwe beugel geprint. Samen hadden we deze beugel gemonteerd, waarna bleek dat de printer nog steeds zijn werk niet deed. Dus het spulletje loshalen en kijken wat er aan de hand was en kijk, de meetstift was verbogen. Gelukkig was er een reserve meetstift aanwezig. Na het vervangen van de meetstift werd de sensor weer gemonteerd en dit bleek een hele grote stap voorwaarts te zijn.

                   

Nu kon de 3D printer met deze sensor de afstand tussen het printerbed en de printkop goed meten en vastleggen waardoor de maatvoering overal gelijk was. Hierna hadden we weer een test gedaan maar dat leverde nog niet helemaal het gewenste resultaat op.  We moeten nog even verder kijken wat er moet gebeuren. Wordt dus vervolgd. Je bent zo wel van de straat natuurlijk.

Daar we in de loods met een verhuizing èn een interne verhuizing bezig waren kwam dit goed uit, want aan het einde van de middag was er al het één en ander klaargezet voor de RCAMF avond. Rond 18:20 uur kwamen Adriaan – PA1LIO en Jaap – PD5ISW samen aan. Daar Adriaan al een tijdje in Zuid-Duitsland had vertoefd konden we mooi even bijpraten.

Even rond 18:30 uur kwam Edwin – PA1EDL ook binnen die meteen nog even aan een verlengkabel voor het aggregaat ging werken.

Het was deze avond wederom warm, dus hadden we er wéér voor gekozen om de bijeenkomst in de buitenlucht te laten plaatsvinden. Zo’n gelegenheid laten we niet voorbij gaan.

Het werd drukker en drukker, waardoor het terras steeds voller liep.

                   

Ook MS Teams stond open waar Rick – PA11631 en Jan – PD3JSP zich meldden. Jan was erbij vanuit zijn vakantiebestemming in de Ardennen.

Om 19:30 uur werd deze avond officieel gestart, wéér met een lekker waterijsje.

Iets later kwam Jos – PA1JEP er ook nog bij. Hij had even moeten zoeken naar waar het precies was. Door te luisteren naar de Ronde van Amersfoort op de zondagavond, die verzorgd werd door Evert – PA3AYQ, had ook Jos de weg gevonden naar de RCAMF bijeenkomst.

Tijdens de mededelingen kwam er ook nog een brief van Stedin voorbij die bij een zendamateur een SLIMME KWh meter wilde monteren vanwege de installatie van zijn zonnepanelen. Dit is nog steeds niet verplicht en je mag deze meter nog steeds weigeren, want deze KWh meter is NIET SLIM VOOR JE PORTEMONNEE!!

We hebben ook nog wat ideeën besproken over de opstelling van een HF, VHF, UHF en SHF werkplek bij ons in de loods. Hierna ging ieder zijns weegs. Simon – PA0SLW had nog even zijn oude Condor meegenomen.

                   

Anderen waren nog even met een meetopstelling bezig. Het was nog lang gezellig, maar rond 23:00 keerden we allen weer huiswaarts.

Dus dit lezende en u wilt ook deelnemen aan een bruisende Radio Groep dan bent u op maandag 12-8 -2024 van harte welkom bij de RCAMF Groep.

Het is bij Groeneveld, Vanadiumweg 20A in Amersfoort. Het is het hek door en dan helemaal naar achteren. De ruimte is open om 19:00 uur en we sluiten de avond weer af om ongeveer 22:00 uur.

 

73’s de Jan – PD0AUQ