RC AMF bijeenkomst op maandag 16-9-2024

Komende maandag wordt er een RC AMF bijeenkomst gehouden bij Groeneveld aan de Vanadiumweg 20A in Amersfoort.

De bijeenkomst is ook via Microsoft Teams bij te wonen. Vraag aan de beheerder of je uitgenodigd wordt. Je krijgt dan de link van de meeting toegestuurd. De Microsoft Teams applicatie kun je hier downloaden

Let op:
Voor het hek van de ingang van Vanadiumweg 20A is rechts een groot terrein waar je kunt parkeren, kan ook aan de weg.

De ruimte is open vanaf 19:00. De meeting begint om 19:30 en duurt tot ongeveer 22:00.

Bij eventuele hulp voor Microsoft Teams kunnen jullie terecht op de VHF-repeater van Amersfoort op 145.625MHz (- 600KHz shift)

RCAMF bijeenkomst op maandag 9-9-2024

De bijeenkomst van de RCAMF Groep op 9-9-2024 was voor mij weer op tijd begonnen. Na de RCAMF velddagen van 7 en 8 september moest er nog het één en ander opgeruimd worden, dus daar eerst maar een aanvang mee gemaakt.

Rond het middaguur kwam er nog bezoek voorbij en daarna heb ik het één en ander klaargezet voor de RCAMF avond. Ook Gerjan – PA1GF was er om te kijken of zijn presentatie ook daadwerkelijk goed weer gegeven zou worden op de monitor, want het was wel de bedoeling dat we daar maandagavond met z’n allen van zouden genieten.

Rond 17:00 uur nog snel een paar foto’s op de RCAMF app gezet, opdat iedereen op tijd in de loods zou zijn en niemand iets van de lezing zou moeten missen.

Jaap – PD5ISW, Adriaan – PA1LIO en Edwin – PA1EDL waren weer vroeg aanwezig. Zo konden we kort nog even terugkomen op het afgelopen velddagweekend en in die tijd werd het al snel weer erg druk.

Daar er dus een lezing op het programma stond van Gerjan – PA1GF over het Meshtastic decentrale communicatienetwerk was de ruimte weer aangepast naar de bioscoopopstelling waardoor iedereen het goed zou kunnen zien.

                   

                   

Op MS Teams waren 4 gebruikers aanwezig. Rick – PA11631 regelde de toegang hiervoor zodat ook zij het mooi konden volgen.

Rond 19:30 uur gingen we van start met de avond met het even terugblikken naar onze eerste RCAMF Groep Velddagweekend. Daarna nog een paar mededelingen met als laatste belangrijke mededeling dat de BBQ van a.s. vrijdag na 17:15 – 17:30 uur gaat beginnen. De voorbereidingen kosten heel wat tijd, maar… je hoeft niet bang te zijn want er zal genoeg te Snavelen zijn.

Hierna kon Gerjan met zijn lezing beginnen over het Meshtastic decentrale communicatienetwerk, een communicatiesysteem waar velen nog niet van op de hoogte waren maar wat al een aantal jaren in gebruik is. Het is eigenlijk een op zichzelf staand communicatiesysteem waar de gebruikers zonder vergunning kosteloos gebruik van kunnen maken. Dit alles speelt zich af op de 868MHz band. Het is een systeem waarbij je dus tekstberichten kan doorgeven zonder dat je de infrastructuur van een telecomprovider nodig hebt, dus ook geheel off grid kunt werken.

Gerjan had ook wat hardware meegenomen, zodat iedereen de kans had om het één en ander te kunnen bekijken.

                   

                   

We plaatsen deze Meshtastic presentatie ook bij ons op de RCAMF website zodat je later op je gemak er nog eens naar kunt kijken. Zie bij deze de link van de Meshtastic presentatie.

GerJan BEDANKT voor het verzorgen van deze lezing en ik denk dat er op een later tijdstip nog wel een vervolg hierop gaat komen.

Reinier – PA3AAA gaf ons de mogelijkheid om over een aantal sets te beschikken zodat de  liefhebbers er wat ervaring mee kunnen opdoen. Deze sets krijgt men dan vermoedelijk mee voor een bepaalde tijd op uitleenbasis.

We komen hier later op terug en we kijken wie hiermee wat wil gaan doen. Zelf heb ik nog wat antennes liggen die daarvoor geschikt zijn. Dus denk hierover na en laat ons weten dat je daarmee wilt experimenteren.

Op maandag 16-9-2024 gaan Edwin – PA1EDL en Ron – PA3DAM weer verder met de opleiding voor de punten en strepen, oftewel de Morseopleiding. Neem dus de te gebruiken spullen weer mee naar de maandagavond.

Dus dit lezende en u wilt ook deelnemen aan een bruisende Radio Groep dan bent u op maandag 16-9-2024 van harte welkom bij de RCAMF Groep.

Het is bij Groeneveld, Vanadiumweg 20A in Amersfoort. Het is het hek door en dan helemaal naar achteren. De ruimte is open om 19:00 uur en we sluiten de avond weer af om ongeveer 22:00 uur.

 

73’s de Jan – PD0AUQ

Velddagweekend zaterdag 7 en zondag 8 september 2024

Het is nu dinsdag 10 september 2024 en ik maak nu het verslag van onze EERSTE velddagen van 2024 van De RCAMF Groep.

Het idee van een velddag bestond al enige tijd bij de groep maar het was er nog steeds niet van gekomen. Maar ineens was er een aggregaat van 12KWh aanwezig waar wat aan werd gesleuteld en mobiel werd gemaakt door Edwin – PA1EDL. Zelf heb ik nog wat aan aluminium buis gevonden. Maarten, onze loodsbaas, heeft dit eraan gelast waardoor het een hanteerbaar geheel was geworden. De voorziening voor spanning was nu in orde en na het testen werkte het allemaal zoals je dat graag wilt.

Daarna kwam natuurlijk de behoefte om dit eens ten velde te gaan proberen, dus ging Edwin op zoek naar een geschikte locatie. Hij vond deze dichtbij huis in Achterveld bij een manege genaamd de Singels.

Goed, daarna eens kijken hoe het met de kalender staat om voor zo’n evenement een geschikte datum te vinden en daar kwam al snel het weekeinde van zaterdag 7 en zondag 8 september naar voren, want dat stond in de contestkalender toch al als internationaal velddagevenement voor Regio 1 gepland.

Daarna nog eens wat bezoekers van de maandag avonden gevraagd of er nog steeds de behoefte bestond voor zo´n evenement, en zie daar, onze eerste velddagen stonden op de agenda.

Zaterdagochtend in alle vroegte eerst het één en ander op de aanhanger geladen en zo konden Edwin en ik ons begeven naar Achterveld waar onderweg ook nog Jan – PA3JDB aanhaakte.

Rond 8:00 uur konden we met de opbouw beginnen en kwamen er steeds meer gebruikers van de velddag aan, waardoor de boogtent in een mum van een tijd was opgezet. Daarna konden ook de masten en de antenneinstallaties worden opgebouwd.

                   

                   

                   

                   

Daar er aan ruimte geen gebrek was konden we zonder beperkingen ons gang gaan en werden er al snel voor de diverse banden de mooiste installaties gemaakt.

Het aggregaat werd gestart en ziedaar alle gebruikers kregen 230V ter beschikking en zoals het hoort zijn we los van de grid en zoals het altijd gaat op een velddagweekend zijn we dus op ons zelf aangewezen wat betreft de spanning voorziening.

Van de gelijkstroombanden door naar VHF, UHF en SHF banden. Zo ontstond er van alles en de bezoekers konden mooi rondkijken wat er zoal door de mensen gebruikt werd.

De condities waren erg goed, want dat konden we goed merken aan wat er allemaal gebeurde. De 10M band was open en zo was het mogelijk om met de hele wereld te kunnen werken van Brazilië tot China en Australië.

Ronald – PC3Y had voor QO-100 satelliet een zend-ontvangst installatie opgebouwd en maakte er ook voor het eerst wat verbindingen mee.

                   

Rond 17:00 uur werd de BBQ aangezet en toverde Jaap – PD5ISW de lekkerste hapjes tevoorschijn en werd er door ons allen goed gesnaveld, waarna we nog wat uitleg konden geven omtrent de diverse takken van onze Radio Hobby.

                   

Na 21:30 uur was het mooi geweest en werd het aggregaat uitgeschakeld. De campers konden nog wat doorwerken op hun boordspanning en na 22:00 uur bleven er nog 4 man achter op het terrein die daar de nacht hebben doorgebracht.

De volgende ochtend snel koffie gemaakt en rond 8:00 uur kwam Nel, de XYL van Edwin, ons ons ontbijt brengen met een kan thee. Dus lekker ontbijten en daarna het aggregaat weer aan en zo konden er weer een aantal verbindingen worden gemaakt.

Rond 13:00 uur was het mooi geweest en werd het tijd om weer in te pakken. Ook hier gold, vele handen maken licht werk en waren we ook zo klaar. Om 15:00 uur konden we de gebruikte spullen weer terug brengen.

Daar het weer prachtig was kunnen we spreken van een buitengewoon geslaagd eerste velddagweekend van de RCAMF Groep. Dit smaakt naar meer en wederom zijn er al wat ideeën geboren waar we aan gaan werken.

Blijft mij niets anders over dan een ieder te bedanken die dit Velddagevenement tot een Groot Succes hebben gemaakt en er volgen ook nog een hoop foto’s die ons hieraan doen terug denken.

 

73’s de Jan – PD0AUQ

RCAMF bijeenkomst op maandag 2-9-2024

De bijeenkomst van de RCAMF Groep op maandagavond 2-9-2024 is weer voorbij. De vakantie zit er, voor de meesten van ons, weer op en gaan we allemaal weer door in de stijl zoals we altijd gedaan hebben.

Deze maandag was ik al vroeg in de loods om aan het één en ander te werken. Als plaagstootje plaatste ik al om 09:45 uur een plaatje op de RCAMF app dat de ruimte klaar was voor onze bijeenkomst.

Daar de temperatuur boven de 30 graden was hadden we besloten weer het Tropen protocol van toepassing te laten zijn. Zo was er dus een lekkere verkoelende versnapering aanwezig, waardoor we onze hoofden koel konden houden.

         

‘s Middags gaf de KNMI nog voor een aantal provincies code oranje af en was er één iemand die zich daarvoor passend had aangekleed.

       

Achteraf bleek dat niet nodig te zijn, want het was een bijeenkomst met mooi weer.

Het terras was dus al vroeg in de middag klaar en rond 18:15 uur was Jaap – PD5ISW ook weer van de partij. Adriaan – PA1LIO liet deze keer verzuim gaan. Hij had de hele dag in de tuin gewerkt en was daardoor gesloopt. Hij verkoos ervoor om thuis te blijven en zijn rug een beetje rust te gunnen.

Even later kwamen de eerste bezoekers al snel binnen. MS Teams stond ook weer open en daar meldden zich 4 bezoekers die op deze wijze bij de avond wilden zijn.

De ijsjes werden kort voor 19:30 uur uitgedeeld en zo was het mooi rustig en konden we van start gaan met wat mededelingen:

Onze eerste velddag kwam natuurlijk uitgebreid aan de orde en zijn er onder elkaar wat afspraken gemaakt. Casper – PA1CJ was al even polshoogte gaan nemen en zo nam hij waar dat er een schrikdraad-installatie was. Ook had hij gezien dat er een zonnepaneel installatie aanwezig was.

Het wordt dus een mooi experiment om te kijken hoe we hier mee om moeten gaan. Van dat alles wist Edwin – PA1EDL dit natuurlijk al en hij wist ook hoe het één en ander uitgezet kon worden. Dus wordt dit een leerzaam experiment.

Er waren wat vragen binnen gekomen over FT4 en FT8 en hoe dit werkt. Ook dat kan dus mooi uitgelegd en uitgeprobeerd worden. Al doende leert men.

Er kwamen ook nog vragen hoe er gewerkt wordt met een contest en ook dit kunnen we mooi oppakken en verduidelijken. Dus is het heel leerzaam hoe we met alle facetten van onze radiohobby kunnen omgaan.

Dit is natuurlijk ook de kans om een antenne uit te proberen en bij een ander te kijken wat er zoal mogelijk is. Dat is niet te weinig, dus kom ook kijken om ideeën op te doen.

Een antenne die je thuis nooit kunt maken is op deze locatie natuurlijk wel mogelijk.

De eerst voorbereidingen zijn al in gang gezet. Aanstaande zaterdag en zondag, 7 en 8 september, zal onze eerste velddag van de RCAMF Groep, die op bezoek is in Achterveld, een feit zijn. Hieronder nog even het kaartje en het adres.

                   

Gerjan – PA1GF had nog een tasje met wat korte kabeltjes neergelegd, van USB naar Mini HDMI. Een aantal kabeltjes wisselden dan ook gelijk van eigenaar.

Aanstaande maandagavond zal Gerjan een lezing verzorgen over: Meshtastic decentraal communicatienetwerk. Dus kom op tijd, want het gaat weer wat moois worden.

Dus dit lezende en u wilt ook deelnemen aan een bruisende Radio Groep dan bent u op maandag 9-9-2024 van harte welkom bij de RCAMF Groep.

Het is bij Groeneveld, Vanadiumweg 20A in Amersfoort. Het is het hek door en dan helemaal naar achteren. De ruimte is open om 19:00 uur en we sluiten de avond weer af om ongeveer 22:00 uur.

 

73’s de Jan – PD0AUQ