RCAMF bijeenkomst op maandag 9-9-2024

De bijeenkomst van de RCAMF Groep op 9-9-2024 was voor mij weer op tijd begonnen. Na de RCAMF velddagen van 7 en 8 september moest er nog het één en ander opgeruimd worden, dus daar eerst maar een aanvang mee gemaakt.

Rond het middaguur kwam er nog bezoek voorbij en daarna heb ik het één en ander klaargezet voor de RCAMF avond. Ook Gerjan – PA1GF was er om te kijken of zijn presentatie ook daadwerkelijk goed weer gegeven zou worden op de monitor, want het was wel de bedoeling dat we daar maandagavond met z’n allen van zouden genieten.

Rond 17:00 uur nog snel een paar foto’s op de RCAMF app gezet, opdat iedereen op tijd in de loods zou zijn en niemand iets van de lezing zou moeten missen.

Jaap – PD5ISW, Adriaan – PA1LIO en Edwin – PA1EDL waren weer vroeg aanwezig. Zo konden we kort nog even terugkomen op het afgelopen velddagweekend en in die tijd werd het al snel weer erg druk.

Daar er dus een lezing op het programma stond van Gerjan – PA1GF over het Meshtastic decentrale communicatienetwerk was de ruimte weer aangepast naar de bioscoopopstelling waardoor iedereen het goed zou kunnen zien.

                   

                   

Op MS Teams waren 4 gebruikers aanwezig. Rick – PA11631 regelde de toegang hiervoor zodat ook zij het mooi konden volgen.

Rond 19:30 uur gingen we van start met de avond met het even terugblikken naar onze eerste RCAMF Groep Velddagweekend. Daarna nog een paar mededelingen met als laatste belangrijke mededeling dat de BBQ van a.s. vrijdag na 17:15 – 17:30 uur gaat beginnen. De voorbereidingen kosten heel wat tijd, maar… je hoeft niet bang te zijn want er zal genoeg te Snavelen zijn.

Hierna kon Gerjan met zijn lezing beginnen over het Meshtastic decentrale communicatienetwerk, een communicatiesysteem waar velen nog niet van op de hoogte waren maar wat al een aantal jaren in gebruik is. Het is eigenlijk een op zichzelf staand communicatiesysteem waar de gebruikers zonder vergunning kosteloos gebruik van kunnen maken. Dit alles speelt zich af op de 868MHz band. Het is een systeem waarbij je dus tekstberichten kan doorgeven zonder dat je de infrastructuur van een telecomprovider nodig hebt, dus ook geheel off grid kunt werken.

Gerjan had ook wat hardware meegenomen, zodat iedereen de kans had om het één en ander te kunnen bekijken.

                   

                   

We plaatsen deze Meshtastic presentatie ook bij ons op de RCAMF website zodat je later op je gemak er nog eens naar kunt kijken. Zie bij deze de link van de Meshtastic presentatie.

GerJan BEDANKT voor het verzorgen van deze lezing en ik denk dat er op een later tijdstip nog wel een vervolg hierop gaat komen.

Reinier – PA3AAA gaf ons de mogelijkheid om over een aantal sets te beschikken zodat de  liefhebbers er wat ervaring mee kunnen opdoen. Deze sets krijgt men dan vermoedelijk mee voor een bepaalde tijd op uitleenbasis.

We komen hier later op terug en we kijken wie hiermee wat wil gaan doen. Zelf heb ik nog wat antennes liggen die daarvoor geschikt zijn. Dus denk hierover na en laat ons weten dat je daarmee wilt experimenteren.

Op maandag 16-9-2024 gaan Edwin – PA1EDL en Ron – PA3DAM weer verder met de opleiding voor de punten en strepen, oftewel de Morseopleiding. Neem dus de te gebruiken spullen weer mee naar de maandagavond.

Dus dit lezende en u wilt ook deelnemen aan een bruisende Radio Groep dan bent u op maandag 16-9-2024 van harte welkom bij de RCAMF Groep.

Het is bij Groeneveld, Vanadiumweg 20A in Amersfoort. Het is het hek door en dan helemaal naar achteren. De ruimte is open om 19:00 uur en we sluiten de avond weer af om ongeveer 22:00 uur.

 

73’s de Jan – PD0AUQ

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *