RCAMF bijeenkomst op maandag 14-10-2024

De bijeenkomst van de RCAMF Groep op14-10-2024 was weer erg gezellig. Een nieuwe week was weer aangebroken. De weken lijken wel voorbij te vliegen, nog even en we hebben het einde van 2024 bereikt.

Nu eerst nog even naar afgelopen week kijken. Er was weer, samen met Jan – PD0HGQ, een hoop spullen verhuist waardoor deze een nieuwe plaats hadden gekregen. Een deel van het materiaal hadden we gelijk wat uitgezocht om te kijken waar we eventueel afscheid van konden nemen om het een verdiende tweede kans te geven.

                   

Luc – PE1LGX was afgelopen week ook nog even in de loods en kwam met het advies om de 3D printers een jasje te gegeven, daar stof en vochtigheid geen goed doet aan het printwerk. En kijk, meteen maar even de koe bij de horens gevat.

         

Maandag in de loods kon ik in de loop van de middag het één en ander alvast klaar zetten voor de avond. Dat kwam goed uit want afgelopen week was er een upgrade gedaan naar WD11 waarbij er wat instellingen en data verloren was gegaan. Rick – PA11631 heeft dit vroeg in de avond hersteld zodat de lezing van Casper – PA1CJ wel door kon gaan.

Edwin – PA1EDL had ook niet stil gezeten en had het één en ander gemaakt waarbij nog wat coaxbekabeling nodig was.

Dus heeft hij dit vanavond nog mooi even afgemaakt.

Zo was het al weer 19:30 uur en konden we van start gaan. De ruimte was weer gemaakt in de opstelling voor een lezing. Het geheel was nu voorzien van een geluidsinstallatie met microfoon waardoor iedereen het goed kon horen.

                   

Na wat mededelingen kwam er ook nog een melding die van toepassing was op ons Weller soldeerboutproject. Blijkbaar moet er een IC worden vervangen. Deze zijn besteld en als ze binnen zijn gaan we dat regelen.

Hierna kon Casper – PA1CJ met zijn lezing beginnen over hoe hij  zijn Amerikaanse roepletters ( KO6GEC ) US HAM Radio licence heeft verworven. Zie de link. Dit was nodig om ook in Thailand een machtiging te kunnen aanvragen.

                   

                   

Daar de RDI, die onze machtiging verstrekt, geen overeenkomst heeft met Thailand kon Casper daar dus geen licentie aanvragen. Hij wil in Thailand wel graag gebruik maken van zijn radiohobby dus was het via deze weg misschien een oplossing. Dus nog even wachten en dan zal het resultaat wel bekend worden. Het bied misschien ook een oplossing voor andere mensen die ver reizen.

De strepen en punten cursus was komen te vervallen. Omdat er vandaag bij de lezing niet genoeg tijd beschikbaar zal zijn zal het dus aankomende maandag weer opgepakt worden.

Na de lezing werd er nog lang van gedachten gewisseld, eventueel onder het genot van een heerlijke snack.

Het was al snel 22:15 uur en werd het weer tijd om huiswaarts te gaan.

Dus dit lezende en u wilt ook deelnemen aan een bruisende Radio Groep dan bent u op maandag 21-10-2024 van harte welkom bij de RCAMF Groep.

Het is bij Groeneveld, Vanadiumweg 20A in Amersfoort. Het is het hek door en dan helemaal naar achteren. De ruimte is open om 19:00 uur en we sluiten de avond weer af om ongeveer 22:00 uur.

73’s de Jan – PD0AUQ

RCAMF bijeenkomst op maandag 7-10-2024

Het was op maandag 7-10-2024 weer een gezellige bijeenkomst van de RCAMF Groep. Afgelopen week hadden we in de loods weer het één en ander naar voren verplaatst en met de heftruck in de stellingen gezet. Tevens meteen daarna aan het opruimen geweest zodat dit alles ons nog meer mogelijkheden zal geven. Wat de vorderingen van het opruimen betreft gaat het de goede kant op.

Bij het verplaatsen van de spullen was er een filament houder van de 3D printer stuk gegaan. Henk – PA0JMD had dit opgelost door er een mooie nieuwe versterkte houder  voor te maken en had daarna deze ook weer aan de 3D printer gemonteerd.

Maandagmorgen kon ik mooi het één en ander uitzoeken zodat er voor de avond weer wat spullen op de tafel kon worden gezet voor een nieuwe eigenaar.

Jan – PA3JDB kwam ook nog even langs om een paar kleine klusjes te doen en daarna konden we in de ruimte alles voor de avond al klaarzetten wat zo gepiept was. We waren weer klaar voor de volgende bijeenkomst.

Jaap – PD5ISW was er weer op de afgesproken tijd en niet veel later kwamen de eerste bezoekers ook al binnen. Edwin – PA1EDL kon nog even aan het aggregaat schroeven waarna het al weer snel 19:30 uur was om met de avond te beginnen.

Eerst nog wat mededelingen en daarna, tijdens de rondvraag, gaf Casper – PA1CJ aan dat hij voor de aankomende week een presentatie had gemaakt over de door hem verkregen Amerikaanse zendmachtiging.

Daar Casper met enige regelmaat naar Thailand afreist en de RDI daar geen overeenkomst mee heeft laat het zich aanzien dat hij nu met deze machtiging ook een Thaise machtiging kan aanvragen om aldaar gebruik te kunnen gaan maken van zijn Radio Hobby.

Evert – PA3AYQ , ja, dat is degene die op zondagavond De Ronde van Amersfoort doet, was er ook en had wat mee genomen. Het was een patch antenne van de firma H&S in de 70cm band.

Dat is een richtantenne die geschikt is voor 430-437 MHz en bedoeld is voor ISM toepassing op 433 MHz. Daarna was er nog van gedachten gewisseld omtrent de werking daarvan.

                   

                   

                   

         

Hierna waren de spullen op de tafel aan de beurt.

                   

Er waren wat koffers met toegevoegde waarde zoals laptops, portofoons en andere bruikbare spullen waarvan de opbrengst voor de kas van Jaap was.

Daarna gingen Edwin en Ron – PA3DAM, samen met de cursisten van de punten en strepen, naar boven om zich hierin verder te bekwamen.

Beneden werden er nog wat coax kabels voorzien van connectoren en werd de overige tijd met een onderling QSO gevuld.

                   

                   

         

Rond 22:15 uur was het mooi geweest en ging een ieder huiswaarts .

LET OP: aanstaande maandag 14-10-2024 is er dus een lezing door Casper – PA1CJ over het verkrijgen van zijn US Radio Licence KO6GEC en zal er na afloop nog genoeg tijd over zijn voor het beantwoorden van vragen hierover.

De strepen en punten cursus, zoals besproken wanneer er een lezing zou zijn, zou dan komen te vervallen.

Nog even voor de duidelijkheid, wees op tijd om dit niet te missen.

Dus dit lezende en u wilt ook deelnemen aan een bruisende Radio Groep dan bent u op maandagavond 14-10-2024 van harte welkom bij de RCAMF Groep.

Het is bij Groeneveld, Vanadiumweg 20A in Amersfoort. Het is het hek door en dan helemaal naar achteren. De ruimte is open om 19:00 uur en we sluiten de avond weer af om ongeveer 22:00 uur.

73’s de Jan – PD0AUQ

RCAMF bijeenkomst op maandag 30-9-2024

Bij de bijeenkomst van de RCAMF Groep op 30-9-2024 was het merkbaar dat we langzaam maar zeker weer richting de winter gaan. Er kwam buiten een hoop water naar beneden.

In de afgelopen week hebben we een groot deel van de spullen achterin de loods verplaatst naar voren. Er is een nieuwe indeling gemaakt zodat we nog meer profijt hebben van de te gebruiken ruimte. Er zal ook gekeken worden naar het materiaal waar ik afscheid van ga nemen. Wat er dan aan spullen op de tafel komt te liggen kan op die manier naar een nieuwe eigenaar gaan. Dat zal nog wel een tijdje aanhouden zo, daar er nog wel het één en ander in de ruimte staat.

Afgelopen donderdagavond ben ik op bezoek geweest bij de WAR, het onderkomen van MeetjeStad. Gerjan – PA1GF was daar ook samen met Martijn, ze waren samen bezig de KerLink LoRaWan gateway van nieuwe software te voorzien zodat deze ook deel kan gaan uitmaken van het LoRa netwerk en zo voor de radiodekking gaat zorgen in Achterveld en omgeving.

Daar heb ik ook nog een GPS module overhandigt om te kijken of ze daar wat mee konden doen in het kader van de meetsensoren, wat gelijk werd gedeeld met wat andere groepen.

Nu even afwachten wat daar de gevolgen van zijn en voor welke toepassingen ze gebruikt kunnen worden. De Radio Hobby heeft toch maar eindeloze mogelijkheden tot onze beschikking.

Maar goed, afgelopen maandagmiddag eerst nog even een update gedaan van onze  presentatie computer en tevens de spullen klaargezet voor de bijeenkomst van de RCAMF avond.

Jaap – PD5ISW was al weer vroeg binnen en ook Edwin – PA1EDL was er extra vroeg bij. Edwin wilde eerst nog even naar de 12KW omvormer kijken, waarvoor hij een kast met besturing en beveiliging had ontworpen en gemaakt.

Daar het integreren hiervan wel een dingetje was, moesten we nog even wachten op het eindresultaat. Maar het belooft wat moois te worden waar we nog lang plezier van kunnen hebben. Later op de avond kreeg Edwin de geprogrammeerde Kerlink overhandigd door Gerjan – PA1GF.

Daar het regende had Nico – PD0RWM al laten weten dat hij niet kwam. Gelukkig liep het verder toch weer snel vol en konden we mooi om 19:30 uur starten met de avond.

Rick – PA11631 had MS Teams opengezet en ‘s middags had ik nog een foto op de RCAMF app gezet van een kraanwagen met een diesel aggregaat.

De eigenaar van de loods laat een nieuw dak erop zetten met een 25 tot 30 cm dikkere isolatielaag. Er moesten dus een hoop spullen met de kraan op het dak gezet worden.

Daar deze kraan, in het kader van het milieu, elektrische was en er niet genoeg stroom aanwezig was stond er dus een diesel aggregaat te draaien. Dat is wel humor, want wij zijn juist bezig om sensoren te gebruiken die het één en ander, wat het milieu betreft, kunnen meten.

We zijn aan het kijken om een prototype te maken met deze sensoren met een zelf ontworpen voeding en geprinte behuizing, waarna we gaan kijken hoe het één en ander er uit komt te zien.

Kortom, er is nog wel wat werk aan de winkel om het tot een mooi project te maken. Wordt dus vervolgd.

Na nog wat van gedachten te hebben gewisseld konden we allemaal kijken naar de nieuwe indeling van de ruimte. Ook de plannen die er gemaakt werden om dit jaar nog paar mooie lezingen en/of projecten te realiseren.

Dus dit lezende en u wilt ook deelnemen aan een bruisende Radio Groep, dan bent u op maandag 7-10-2024 van harte welkom bij de RCAMF Groep.

Het is bij Groeneveld, Vanadiumweg 20A in Amersfoort. Het is het hek door en dan helemaal naar achteren. De ruimte is open om 19:00 uur en we sluiten de avond weer af om ongeveer 22:00 uur.

 

73’s de Jan – PD0AUQ

Ingezonden stuk van Gerjan – PA1GF LoRaWan TTN project

LoRaWan TTN-Achterveld door Gerjan – PA1GF

Donderdagavond 26-9-2024 was er weer een Meetjestad meet en knutselavond waar Matthijs en ik samen naar toe fietsten. Het zou een intensieve avond worden.

De eerste aanwijzing was een klapband bij de fiets van Matthijs, ik schrok me rot! Enige tijd later waren we (verder dus lopend, gelukkig was het dichtbij) aangekomen bij ons gebouw, waar we meteen zijn begonnen met de zaken uit te pakken. Niet alleen de Kerlink LoRaWan gateway van Edwin – PA1EDL stond op de planning, maar ook nog één van Bas, een Meetjestad vrijwilliger, welke ook nog in het netwerk gezet moest worden. Dit was om de dekking van het TTN netwerk in Amersfoort/Leusden en omgeving nog verder te optimaliseren. De Kerlink WiKi was duidelijk een SSH en de webinterface was beschikbaar zodat na het aansluiten de webinterface vlot zichtbaar was. De nieuwe firmware gedownload en de update gestart. Helaas de update functie gaf aan “not supported” en wat nu. Hierna volgde een zoektocht langs WiKi’s en github hoe dan wel. SSH zou de oplossing zijn maar helaas ook die bleek geblokkeerd.

Inmiddels was Jan ook aangeschoven en bracht een GPS printje mee met de vraag of dit printje waardevol zou kunnen zijn voor de Meetjestad projecten.

Matthijs had dit gelijk op het interne kanaal gepubliceerd om af te wachten wat men ervan vond. Jan bood ook nog een verrijdbare standaard aan voor het presentatiescherm, wat anders altijd van tafel naar tafel gezeuld moest worden. Zeer welkom dus. Jan bedankt hiervoor.

De tijd verstreek, er was nog geen succes, maar wat opviel was dat de gateway spontaan tussendoor rebootte? Of was het een script? Harmen schoof aan om mee te denken en zo brainstormend kwam uiteindelijk de doorbraak.

Nu we SSH toegang hadden konden we zien dat inderdaad via een script, wat na enige tijd runde, de gateway in een miner mode werd gezet en zo de benodigde Lora forwarder uitzette. Matthijs zijn kunde op Linux gebied leverde, na enige aanpassingen in de scripts, de gewenste TTN configuratie op en werd hij zichtbaar in de portal. Na toevoegen van diverse code regels en de nieuwe firmware werkte de gateway eindelijk en dat mocht ook wel want het was al rond 00:30 uur in de ochtend. LoRaWan TTN-Achterveld was een feit! Weer een mooie toevoeging aan het netwerk. Hierbij de foto van de overhandiging aan Edwin bij de RCAMF Groep.

Het is nu aan Edwin de gateway een mooi plekje te geven.

Tussen de bedrijven door is er ook gesproken om de Meetjestad sensorenworkshop eens bij de club van RCAMF te houden. Er was afgesproken, hier een voorstel over te maken, meer info zal dus volgen.

Kortom, erg succesvol en met name Matthijs, zeer bedankt, want zijn kunde op Linux gebied was onmisbaar!

Wil je zelf ook eens een bezoekje brengen aan de Meetjestad knutselavond? Dan ben je welkom op de donderdagavond in alle oneven weken.

De aankomende knutselavond is dus op 10 oktober 2024.

Raadpleeg de agenda op de website https://www.meetjestad.nl

Adres:

Meetjestad, Locatie de War

Heiligenbergerweg 34

3816AK Amersfoort.

De ingang is via de Boreelstraat, loop langs de slagboom het terrein op en je ziet vanzelf de deuren.

Bij binnenkomst rechts schuin aanhouden en je stapt zo het lokaal in! Hartelijk welkom dus!