Ingezonden stuk van Gerjan – PA1GF LoRaWan TTN project

LoRaWan TTN-Achterveld door Gerjan – PA1GF

Donderdagavond 26-9-2024 was er weer een Meetjestad meet en knutselavond waar Matthijs en ik samen naar toe fietsten. Het zou een intensieve avond worden.

De eerste aanwijzing was een klapband bij de fiets van Matthijs, ik schrok me rot! Enige tijd later waren we (verder dus lopend, gelukkig was het dichtbij) aangekomen bij ons gebouw, waar we meteen zijn begonnen met de zaken uit te pakken. Niet alleen de Kerlink LoRaWan gateway van Edwin – PA1EDL stond op de planning, maar ook nog één van Bas, een Meetjestad vrijwilliger, welke ook nog in het netwerk gezet moest worden. Dit was om de dekking van het TTN netwerk in Amersfoort/Leusden en omgeving nog verder te optimaliseren. De Kerlink WiKi was duidelijk een SSH en de webinterface was beschikbaar zodat na het aansluiten de webinterface vlot zichtbaar was. De nieuwe firmware gedownload en de update gestart. Helaas de update functie gaf aan “not supported” en wat nu. Hierna volgde een zoektocht langs WiKi’s en github hoe dan wel. SSH zou de oplossing zijn maar helaas ook die bleek geblokkeerd.

Inmiddels was Jan ook aangeschoven en bracht een GPS printje mee met de vraag of dit printje waardevol zou kunnen zijn voor de Meetjestad projecten.

Matthijs had dit gelijk op het interne kanaal gepubliceerd om af te wachten wat men ervan vond. Jan bood ook nog een verrijdbare standaard aan voor het presentatiescherm, wat anders altijd van tafel naar tafel gezeuld moest worden. Zeer welkom dus. Jan bedankt hiervoor.

De tijd verstreek, er was nog geen succes, maar wat opviel was dat de gateway spontaan tussendoor rebootte? Of was het een script? Harmen schoof aan om mee te denken en zo brainstormend kwam uiteindelijk de doorbraak.

Nu we SSH toegang hadden konden we zien dat inderdaad via een script, wat na enige tijd runde, de gateway in een miner mode werd gezet en zo de benodigde Lora forwarder uitzette. Matthijs zijn kunde op Linux gebied leverde, na enige aanpassingen in de scripts, de gewenste TTN configuratie op en werd hij zichtbaar in de portal. Na toevoegen van diverse code regels en de nieuwe firmware werkte de gateway eindelijk en dat mocht ook wel want het was al rond 00:30 uur in de ochtend. LoRaWan TTN-Achterveld was een feit! Weer een mooie toevoeging aan het netwerk. Hierbij de foto van de overhandiging aan Edwin bij de RCAMF Groep.

Het is nu aan Edwin de gateway een mooi plekje te geven.

Tussen de bedrijven door is er ook gesproken om de Meetjestad sensorenworkshop eens bij de club van RCAMF te houden. Er was afgesproken, hier een voorstel over te maken, meer info zal dus volgen.

Kortom, erg succesvol en met name Matthijs, zeer bedankt, want zijn kunde op Linux gebied was onmisbaar!

Wil je zelf ook eens een bezoekje brengen aan de Meetjestad knutselavond? Dan ben je welkom op de donderdagavond in alle oneven weken.

De aankomende knutselavond is dus op 10 oktober 2024.

Raadpleeg de agenda op de website https://www.meetjestad.nl

Adres:

Meetjestad, Locatie de War

Heiligenbergerweg 34

3816AK Amersfoort.

De ingang is via de Boreelstraat, loop langs de slagboom het terrein op en je ziet vanzelf de deuren.

Bij binnenkomst rechts schuin aanhouden en je stapt zo het lokaal in! Hartelijk welkom dus!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *